Alles over het coronavirus en het songfestival in 2020

Daði og Gagnamagnið IJsland Think About Thinks Viral 2021 2020 Songfestival persfoto

Het coronavirus is zich steeds verder aan het verspreiden. Wereldwijd worden er maatregelen genomen. In Nederland wordt het afgeraden om handen te schudden en in verschillende landen worden hele steden en zelfs gemeenten afgesloten. Het is op het moment ook erg onzeker of het songfestival door kan gaan in 2020. De organisatie is op de achtergrond ook al aan het nadenken over meerdere scenario’s, mocht het evenement bijvoorbeeld niet met publiek door kunnen gaan. Wij van Songfestivalnieuws.nl hebben besloten om alle berichtgeving m.b.t. het cornavirus COVID-19 te bundelen in één artikel.

UPDATE: HET SONGFESTIVAL IN 2020 GAAT NIET DOOR

Samenvatting

Halverwege april wordt de situatie nogmaals bekeken. Advies van RIVM is leidend. De organisatie van het Songfestival is nog volop bezig met het plannen van een onvergetelijk feest. Vooralsnog geen reden om het nu al te annuleren of verzetten.

Officiële informatie

OFFICIËLE EN RECENTE INFORMATIE KUN JE VINDEN OP DEZE PAGINA VAN HET RIVM

Verspreiding van het coronavirus voorkomen

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Mijd sociale contacten
 • Bezoeken aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden met klem afgeraden
 • Blijf thuis bij griepklachten
 • Werk zoveel mogelijk thuis

Songfestival en het coronavirus: in het nieuws

NPO heeft aangegeven dat er meerdere scenario’s zijn vanwege het coronavirus. De woordvoerder van de NPO heeft niet aangegeven wat voor scenario’s dit precies zijn. Een deskundige heeft uitgesproken dat de organisatie het songfestival zou moeten heroverwegen. Een aantal songfestivalgerelateerde nieuwtjes op een rij:

 • Jon Ola Sand niet naar EBU-vergadering, net zoals meerdere landen. Met live verbinding is iedereen aanwezig.
 • Eden Alene (Israël) niet naar Nederland voor filmen postcards
 • Wethouder Kasmi zegt dat het songfestival gewoon doorgaat
 • Gerben Bakker (Head of Show Eurovision) geeft aan dat uitstellen geen optie is en dat de organisatie gewoon een onvergetelijk feest aan het plannen is.
 • Halverwege april wordt de situatie nogmaals bekeken. Advies van RIVM is leidend
 • The Roop zegt alle concerten in Europa af en zal niet naar Nederland afreizen om de postcards te filmen.
 • Op 13 maart 2020 heeft de EBU een officieel statement uitgegeven. Hierin geven ze aan dat ze de situatie goed in de gaten houden en op een later moment een beslissing nemen of het songfestival doorgaat. Verderop in dit artikel lees je het officiële statement van EBU.
 • 14 maart: Plan B gelekt. Elke deelnemer gaat het optreden filmen in eigen land in de studio van de lokale publieke omroep. Dit is een van de scenario’s waaruit de organisatie eventueel zou kunnen kiezen.

Bronnen en meer nieuws:

Gaat het songfestival door?

Op het moment is het nog te vroeg om hier een uitspraak over te doen. Vooralsnog heeft de organisatie geen andere koers ingezet. Scenario’s die rondgaan in de media en bij fans (dus niet bij de organisatie).

 1. Het liedjesfestijn gaat gewoon door in de huidige vorm
 2. Songfestival zonder publiek, wel met artiesten en televisieuitzending
 3. Artiesten voeren de act in eigen land via een livestream op
 4. Alleen Nederlands publiek aanwezig
 5. Alleen mensen aanwezig die zijn getest op het virus COVID-19
 6. Het songfestival een jaar uitstellen
 7. Het Eurovisiesongfestival 2020 niet door laten gaan

Reactie Gerben Bakker (head of show)

Bij Op1 op 9 maart 2020 heeft Gerben Bakker een reactie gegeven namens de organisatie. Op de vraag of het songfestival door kan gaan in verband met het coronavirus COVID-19 zei Gerben Bakker (Head of Show Eurovision Song Contest 2020) het volgende:

Daar kan ik geen goed antwoord op geven. We  kunnen niet in glazen bol kijken. Het songfestival is twee maanden verder. De organisatie staat in nauw contact met Gemeente Rotterdam, RIVM, e.d. Er wordt goed naar deze instanties geluisterd. Er wordt over verschillende scenario’s nagedacht, maar het is nog te vroeg om er iets te zeggen.

Songfestival uitgesteld wegens corona?

Op de vraag of het liedjesfestijn verplaatst gaat worden geeft Gerben aan dat dit niet logisch iets. Er komt namelijk veel bij kijken om het songfestival te organiseren. Je hebt te maken met de locatie (Ahoy) en er zijn veel verschillende partijen bij betrokken.

Gerben gaat gewoon nog full force voor een fantastische show.

Meerdere evenementen afgelast

Een aantal andere grote evenementen zijn recent afgelast of uitgesteld, waaronder:

 • Coachella
 • Stagecoach
 • Korea Times Music Festival
 • Ultra Music Festival Miami

Een volledig overzicht van alle geannuleerde en uitgestelde muziek-gerelateerde evenementen wegens het virus vind je hier (Engelstalig)

Wethouder Kasmi positief (12 maart 2020)

Wethouder Kasmi van D66 is nog wel positief dat het Eurovisiesongfestival gewoon doorgaat. Hij stelt halverwege april de situatie nogmaals te beoordelen.

Statement van EBU (13 maart)

De ERU volgt de situatie met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus op de voet en houdt zich op de hoogte van de laatste adviezen en richtlijnen van de WHO en de nationale gezondheidsautoriteiten.

We werken nauw samen met de Nederlandse Host Broadcasters NPO, NOS en AVROTROS en de gemeente Rotterdam om verschillende mogelijke scenario’s voor het Eurovisie Songfestival 2020 te verkennen.

Met nog 2 maanden te gaan tot de 3 liveshows op 12, 14 en 16 mei en een snel veranderende situatie zowel in Nederland als in de landen van de deelnemende omroepen, is het nog te vroeg om definitieve beslissingen te nemen.

Met dit in gedachten blijven we als team samenwerken aan de voorbereidingen voor het 65e Eurovisie Songfestival in Rotterdam.

Plan B gelekt?

De Sloveense omroep heeft een plan B gelekt. Elke deelnemer zou het optreden in de studio van de eigen lokale omroep moeten doen. Deze worden aan elkaar geplakt en als Songfestival uitgezonden. Lees meer over Plan B Songfestival 2020.

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie