Martin Österdahl neemt het stokje over van Jon Ola Sand als songfestival-baas

Martin österdahl

Martin Österdahl, een senior tv-manager met ruim 2 decennia ervaring, is benoemd tot Executive Supervisor voor het Eurovisie Songfestival en Junior Eurovisie Songfestival.  Hij heeft al eerder ervaring opgedaan als Executive Supervisor voor de edities van het Eurovisie Songfestival in 2013 en 2016. De evenementen werden toen namelijk georganiseerd door het Zweedse SVT in respectievelijk Malmö en Stockholm. Hij wordt gezien als de perfecte kandidaat om het stokje van Jon Ola Sand over te nemen.

Beslissing

Deze beslissing werd genomen door de mediadirecteur van de European Broadcasting Union (EBU)   Jean Philip De Tender in samenspraak met de voorzitter van de ESC Reference Group , het bestuur van de wedstrijd, Dr. Frank Dieter Freiling van ZDF.

“Martin is de perfecte kandidaat om door te gaan en voort te bouwen op het uitzonderlijke werk dat Jon Ola Sand het afgelopen decennium heeft gedaan”, aldus EBU-directeur Media Jean Philip De Tender. Hij vervolgde: “Het Eurovisie Songfestival is getransformeerd onder begeleiding van Jon Ola en heeft nieuwe normen gesteld voor de productie van televisie van wereldklasse. Martin is een groot creatief talent en heeft een onschatbare ervaring in zijn werk als uitvoerend producent van twee uitzonderlijke wedstrijden en tal van andere succesvolle entertainmentshows. Hij is een uitstekende leider en verhalenverteller, wat voor ons de kern is om nauw samen te werken met EBU-leden om het grootste livemuziekevenement ter wereld te ontwikkelen en te laten groeien in het volgende decennium en daarna. ” (bron citaten)

https://www.instagram.com/p/B4UKvKgJ_XS/

Hij neemt het over van Jon Ola Sand

Jon Ola Sand is een bekend gezicht voor de trouwe songfestivalkijkers. Hij neemt na het 65e songfestival in Rotterdam afscheid van zijn baan. Hij heeft tien jaar de rol binnen de organisatie vervuld. Martin zal eind april 2020 gaan beginnen met zijn werk aan het Eurovisiesongfestival en neemt de rol van Executive Supervisor direct na de finale in Rotterdam in 2020 over. Ook zal hij toezicht gaan houden op het Junior Eurovisie Songfestival.

Martin zelf over de nieuwe functie als Songfestival-baas

Martin: ‘Het Eurovisie Songfestival is’ s werelds grootste live muziekevenement en het langstlopende programma op televisie. Het vermogen om mensen in heel Europa en daarbuiten te entertainen en te verenigen is uniek en iets dat nooit als vanzelfsprekend mag worden beschouwd. Ik voel me zeer vereerd om de kans te krijgen om te blijven streven naar verdere ontwikkeling en populariteit in de toekomst. “Hij voegde eraan toe:” Ik kijk ernaar uit om in mei in Genève bij het team te komen en kan niet wachten om aan de slag te gaan. “

Wie is Martin Österdahl?

Erik Martin Österdahl is geboren op 12 oktober 1973 in Sollentuna församling, Zweden. Hij is een Zweede producent en auteur van beroep. Na schoolstudies aan de muziekschool van Adolf Fredrik, studeerde Österdahl aan de universiteit van Uppsala, waar hij economie, Russische en Oost-Europese studies volgde. Hij begon zijn carrière in de media als stagiair in mediabeheer voor de Modern Times Group, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor ZTV, TOPP40 en de opstart van het Metro- magazine in Nederland.

Jaren 2008-2014

Martin Österdahl werkte in de jaren 2008–2014 aan diverse projecten binnen de Zweedse televisie, eerst als programmacommissaris voor entertainment en sport. In deze rol droeg hij bij aan de opkomst van de populaire tv-programma’s The Champions Champions , Everything for Sweden , Skavlan en Winterstudion. In 2013–2014 was hij programmadirecteur.

Österdahl was projectmanager en uitvoerend producent voor de Melodifestivalen 2007 en 2008 en voor het Eurovisie Songfestival 2013 en 2016. Hij werd door de Zweedse Project Academy aangesteld als projectmanager van het jaar 2013.

Debuut als schrijver

In augustus 2016 debuteerde Österdahl als romanschrijver met de spannende roman Vraag niet om genade (Be inte om nåd). In deze serie is ook het boek Dodenlijst (Tio Svenskar måste dö) verschenen.

Martin was eerder programmadirecteur en commissaris van Entertainment & Sport bij SVT, waar hij verantwoordelijk was voor veel van veel primetime-shows. Ook was hij betrokken bij grote live-producties zoals de Nobelprijsceremonie en het koninklijke huwelijk in 2010. Hij heeft een schat aan ervaring opgedaan in de muziek- en media industrie. Zo heeft hij gewerkt in meerdere landen, zoals Engeland, Rusland, Amerika, Duitsland, Noorwegen en Nederland.

https://www.instagram.com/p/B7U4TuRJKtS/

Reactie van huidige songfestival-baas Jon Ola Sand

Jon Ola Sand voegt eraan toe: “Ik werk al vele jaren samen met Martin Österdahl. Eerst op het Eurovisie Songfestival in 2013 en vervolgens opnieuw in 2016, maar ook in de ESC Reference Group waar Martin 7 jaar lang een gewaardeerd lid was.”. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van het Eurovisie Songfestival in zeer capabele handen is en dat Martin de juiste persoon is om deze ongelooflijke show naar een hoger niveau te tillen.”. Jon gaat zelf werken in zijn geboorteland Noorwegen bij de Noorse publieke omroep NRK.

Veelgestelde vragen over de aanstelling van Österdahl als Executive Supervisor.

Een aantal vragen op een rij

Wat doet een Executive Supervisor eigenlijk?

De Executive Supervisor heeft een uitvoerende rol en houdt toezicht op de voorbereikdingen en organisatie van de evenementen Eurovisiesongfestival en Juniorsongfestival. Samen met een team vormen zij het aanspreekpunt voor meer dan 40 deelnemende EBU-leden. Martin Österdahl gaat er nu voor zorgen dat alles in overeenstemming met de regels verloopt.

Waar kan ik Martin Österdahl van kennen?

Hij is – achter de schermen – actief geweest met het opzetten van de Nederlandse versie van de krant Metro, heeft meerdere boeken uitgegeven onder zijn eigen naam en is al jaren actief bij meerdere songfestivaledities.

Wie was er voor Martin Österdahl de baas van het Songfestival?

De vorige Executive Supervisor was Jon Ola Sand.

Uit welk land komt Martin?

Hij is geboren op 12 oktober 1973 in de parochie Sollentuna, Zweden.

Uitgelichte afbeelding: EBU | Sören Vilks | EBU | Eurovision.tv

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie