Het Eurovisiesongfestival 1956: De allereerste editie

Het Eurovisiesongfestival is tegenwoordig een van de grootste muziekevenementen ter wereld, met een miljardenpubliek dat jaarlijks naar de show kijkt. Maar het begon allemaal in 1956, toen het allereerste Eurovisiesongfestival plaatsvond in Lugano, Zwitserland. Dit is het verhaal van die historische gebeurtenis.

De aanleiding

Het idee voor het Eurovisiesongfestival ontstond in 1950, toen de Europese omroepunie (EBU) werd opgericht. De EBU was een samenwerkingsverband van Europese omroeporganisaties met als doel het uitwisselen van radiouitzendingen en later ook televisieprogramma’s.

In 1955 kwam de EBU met het idee om een muziekwedstrijd te organiseren tussen de lidstaten, om zo de culturele samenwerking te bevorderen en het publiek te vermaken. Dit idee werd enthousiast ontvangen en het eerste Eurovisiesongfestival werd gepland voor het volgende jaar.

De wedstrijd

Het Eurovisiesongfestival 1956 vond plaats op 24 mei in het Casino Municipal in Lugano. Er deden zeven landen mee: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxembourg, Nederland en Zwitserland. Elk land mocht één nummer laten horen aan het publiek en de jury, die bestond uit muziekprofessionals uit de deelnemende landen.

De nummers werden beoordeeld op verschillende criteria, zoals originaliteit, compositie en uitvoering. Het publiek kon ook meebeslissen, door via sms te stemmen op hun favoriete nummer. Deze combinatie van jury- en publieksstemmen bepaalde uiteindelijk de winnaar van het Eurovisiesongfestival.

De winnaar

De winnaar van het Eurovisiesongfestival 1956 was het nummer “Refrain” van de Franse zanger Lys Assia. Het nummer werd geschreven door Assia zelf en werd gezongen in het Frans. Het was een simpele, catchy poplied met een opzwepend refrein. Het nummer werd enthousiast ontvangen door het publiek en de jury, en Assia won met een overtuigende marge.

Samengevat

Het Eurovisiesongfestival 1956 was de allereerste editie van wat nu een van de grootste muziekevenementen ter wereld is. Hoewel het in de beginjaren nog niet zo’n populaire muzieksoort was, is het songfestival uitgegroeid tot een internationale hit met miljoenen kijkers over de hele wereld. De winnaar van de allereerste editie, Lys Assia met het nummer “Refrain”, was de start van een lange lijst van winnaars die de geschiedenis van het songfestival hebben geschreven.

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.