Eurovisiesongfestival 1975: een bijzondere editie

Podium Songfestival 2021

Het Eurovisiesongfestival 1975 was de 20ste editie van het Eurovisiesongfestival. Het werd gehouden op 22 maart 1975 in Stockholm, Zweden, na het winnen van de Zweedse inzending “Waterloo” van ABBA tijdens het Eurovisiesongfestival 1974.

Deelnemende landen

Er namen 18 landen deel aan het Eurovisiesongfestival 1975, waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, en Zweden als gastland.

Voorrondes

Net als in voorgaande jaren werden er voorrondes gehouden om de deelnemende landen te bepalen. In 1975 namen negen landen deel aan de voorrondes, waaronder Denemarken, Finland, IJsland, Israël, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Zwitserland en Joegoslavië. Uiteindelijk wisten alleen Zwitserland en Joegoslavië zich te plaatsen voor de finale.

De finale

Tijdens de finale op 22 maart 1975 traden alle 18 deelnemende landen op met hun inzending. De winnaar werd bepaald door middel van een jurystemming, waarbij elk land 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt kon geven aan zijn tien favoriete inzendingen.

Nederland won met Ding Dong van Teach in.

Andere opmerkelijke inzendingen

Er waren enkele andere opmerkelijke inzendingen tijdens het Eurovisiesongfestival 1975. Zo was er bijvoorbeeld de Duitse inzending “Ein Lied kann eine Brücke sein” van Joy Fleming, die een mooie vierde plaats behaalde. Ook de Turkse inzending “Seninle bir dakika” van Semiha Yanki viel op met haar unieke muziekstijl en eindigde op de zevende plaats.

Achtergrond informatie

Het Eurovisiesongfestival is een jaarlijks muziekfestival dat sinds 1956 wordt georganiseerd door de Europese omroepvereniging (EBU). Het doel van het songfestival is om Europese landen te verbinden door middel van muziek en te laten zien wat voor unieke en diverse muziekstijlen er in Europa bestaan. Het songfestival heeft in de loop der jaren een enorme populariteit opgebouwd en trekt jaarlijks miljoenen kijkers.

Gastland Zweden

Zweden had het Eurovisiesongfestival voor het eerst georganiseerd in 1958 en was dus al enige tijd betrokken bij het songfestival. In 1974 had Zweden het songfestival gewonnen met de inzending “Waterloo” van ABBA, wat betekende dat het land het songfestival in 1975 zou organiseren. De organisatie van het songfestival werd overgenomen door de Zweedse omroep (SVT) en het werd gehouden in de Stockholm Globe Arena.

De presentatoren

De presentatoren van het Eurovisiesongfestival 1975 waren de Zweedse journalist en presentator Björn Ulvaeus (van ABBA) en de Zweedse zangeres Lena Wermelin. Zij namen het publiek mee door de avond en introduceerden elke inzending.

De artiesten

Er waren een aantal bekende artiesten die meededen aan het Eurovisiesongfestival 1975, waaronder Brotherhood of Man (Verenigd Koninkrijk), Teach-In (Nederland), Joy Fleming (Duitsland) en Semiha Yanki (Turkije). Er waren ook enkele minder bekende artiesten, zoals de Griekse inzending “Mia Krifi Evesthisia” van Mariza Koch en de Portugese inzending “Madrugada” van Carlos do Carmo.

Trivia

  • Een van de presentatoren van het Eurovisiesongfestival 1975, Björn Ulvaeus, is ook lid van de beroemde Zweedse popgroep ABBA. ABBA had het songfestival gewonnen in 1974 met hun inzending “Waterloo”.
  • De Portugese inzending “Madrugada” van Carlos do Carmo was de eerste inzending in het Portugees op het Eurovisiesongfestival. Tot dan toe hadden de deelnemende landen altijd in het Engels gezongen.
  • De Turkse inzending “Seninle bir dakika” van Semiha Yanki was de eerste Turkse inzending op het Eurovisiesongfestival. Turkije zou later nog een aantal keer deelnemen aan het songfestival.
Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.