Het songfestival in 1979: weetjes en feitjes

Het Eurovisiesongfestival 1979 werd gehouden in Jeruzalem, Israël. Het was de 24e editie van het songfestival en vond plaats op 31 maart 1979.

Nederland was dat jaar vertegenwoordigd door de zangeres en actrice Lenny Kuhr met het lied “De Troubadour”. Het lied werd geschreven door Lenny Kuhr zelf en werd begeleid door een orkest onder leiding van Dolf van der Linden. Het lied behaalde een zesde plaats op het songfestival met 63 punten.

Het winnende lied van het songfestival 1979 was “Hallelujah” van Israël, gezongen door Gali Atari en Milk & Honey. Het lied werd geschreven door Kobi Oshrat en was een ode aan Jeruzalem, de stad waar het songfestival dat jaar werd gehouden. “Hallelujah” werd een grote hit in Israël en behaalde de eerste plaats op het songfestival met achttien punten voorsprong op de nummer twee.

Het Eurovisiesongfestival 1979 was de eerste keer dat Israël het songfestival won en het was ook de enige keer dat het land het songfestival heeft georganiseerd tot nu toe. Het songfestival 1979 was ook de eerste keer dat de puntentelling op het songfestival werd gewijzigd, waarbij elk land zijn punten openbaar moest maken na afloop van het songfestival in plaats van anoniem te blijven.

In totaal deden dat jaar 18 landen mee aan het songfestival, waaronder ook Nederland. Het was een bijzonder jaar omdat het songfestival voor het eerst werd gehouden in het Midden-Oosten en omdat het de eerste keer was dat Israël het songfestival won.

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.