Steden kunnen zich inschrijven voor organisatie Songfestival 2020

De European Broadcasting Union (EBU)  heeft gisteren de inschrijving voor steden geopend. Steden die interesse hebben om het Eurovisiesongfestival 2020 te organiseren, kunnen zich nu inschrijven. Dit is de vijfde keer dat het evenement in Nederland gehouden wordt. Meerdere steden hebben belangstelling getoond voor de organisatie. Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Utrecht lijken op het moment de grootste kanshebbers. Famke Halsema, de burgermeester van Amsterdam, heeft al aangegeven geen harde strijd te willen voeren. Veel mensen lijken een voorkeur te hebben voor Rotterdam.


Voorwaarden nog niet bekend

De organiserende publieke omroepen en EBU moeten echter nog wel bekend maken aan welke voorwaarden de steden moeten doen om het festival te mogen organiseren. Eerder werd al bekend dat Zwolle ongeschikt blijkt, omdat de beoogde locatie IJselhallen ongeschikt blijkt voor 10.000 bezoekers. Op basis van de voorwaarden, die in de eerste helft van juni 2019 pas bekend worden, kunnen steden een bid book maken. Hierin moeten zij de organisatie overtuigen waarom zij de beste stad met voldoende accommodaties, een geschikte evenementhal en goede bereikbaarheid.

Hoe werkt het precies?

In de eerste helft van juni ontvangen alle steden of regio’s die interesse hebben getoond een document met voorwaarden. Hierin staat waaraan een stad moet voldoen om het festival te mogen organiseren. Op basis daarvan mogen de steden/regio’s een bid book indienen.

Eerste helft van juli staat in teken van het inleveren van de bid books. Steden hebben dus vier weken de tijd om hun bid voor te bereiden. De organiserende omroepen selecteren daarna zo snel mogelijk de stad die de organisatie op zich mag nemen.

Amsterdam gaat geen harde strijd voeren

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen woensdag geeft Halsema aan dat het “niet onlogisch is dat het Songfestival in Amsterdam plaatsvindt” (bron). In andere landen wordt het ook vaak in de hoofdstad georganiseerd. Toch wil ze geen harde strijd maken om het songfestival 2020 te mogen organiseren. In 2020 vindt ook Sail, EK-wedstrijden en in de buurt formule 1 in Zantvoord plaats. Meerdere gemeenteraadsleden van D66 vinden Amsterdam het meest geschikt als stad.

Vijfde keer Songfestival in Nederland

Het Eurovisie Songfestival werd al vier keer eerder in Nederland gehouden: in 1958 (Hilversum), 1970 (Amsterdam), 1976 (Den Haag) en 1980 (Den Haag). Den Haag en Hilversum lijken zich niet te mengen in de strijd. De strijd lijkt te gaan tussen Amsterdam, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en een bid van een stad uit Noord-Brabant.

*Op de uitgelichte foto zie je het optreden van Engeland tijdens het Songfestival dat in Den Haag werd georganiseerd. Bron Wikimedia Commons.


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie