Songfestival organiseren kan een stad miljoenen euro’s opleveren

Vlak na de overwinning van Duncan lazen we op sociale media al direct berichten zoals: “NIET DOEN DAT GAAT TEVEEL GELD KOSTEN!!!”. Vaak van dezelfde mensen die al wekenlang positieve berichten plaatsten over de Nederlandse inzending. Pas toen zij bedachten dat na een overwinning van onze Duncan het songfestival georganiseerd wordt in eigen land, werden zij iets negatiever. Toch lijkt het allemaal wel mee te vallen. Het binnenhalen van het Eurovisie Songfestival 2020 kan een stad juist miljoenen euro’s opleveren.


Oostenrijk als voorbeeld

Toen Conchita Wurst ten onrechte won van de Common Linnets, werd het festival een jaar later georganiseerd in Oostenrijk. Zij kozen er voor om het feest te laten plaatsvinden in Wenen. Kosten? 35 miljoen euro. Dit lijkt misschien veel, maar het leverde ook veel op. In de hoofdstad Wenen werden er meer dan 400 banen gecreëerd. Ook kwamen er meer dan 25.000 toeristen af op het feest. Deze mensen moesten allemaal ergens overnachten, eten en drinken. Naar schatting leverde dit de stad 25 miljoen euro op. In Kopenhagen kwamen zelfs bijna 40.000 toeristen op af.

Grand Prix en Mark Rutte

De organisatie valt samen in dezelfde maand als de Grand Prix Zantvoord. Hier komen ruim 200.000 mensen op af. Dit is wellicht een reden waarom het Songfestival 2020 niet in Amsterdam gehouden moet/kan worden. Volgens bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO: “Het songfestival is een van de beste promoties voor Nederland”. Ze verwacht dan ook geen problemen te krijgen met de financiering voor het festival. Mark Rutte heeft al aangegeven dat er geen belastinggeld extra wordt vrijgemaakt voor het liedjesfestijn. Sommige andere kamerleden vinden juist wel dat er extra geld vrijgemaakt moet worden, omdat het juist een mooie kan is om te laten zien wat Nederland in huis heeft.


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie