Opinie: Nederland moet een deelnemer sturen die niet gaat winnen!

Nederland heeft al 60 keer deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival. In totaal hebben we vijf keer gewonnen. Vroeger – toen er minder landen meededen met het festival – wonnen we relatief vaak. In 1975 won Teach-In met het nummer Ding-Dong voor de laatste keer.. Daarna was het wachten. Heel lang wachten. Tot Arcade. Toen Duncan de Moor onder zijn artiestennaam Duncan Laurence het nummer Arcade voor het eerst liet horen tijdens een uitzending van de Wereld Draait Door was er nog wel enige kritiek. Dit verstomde toen de bookmakers het nummer wel als favoriet zagen voor de overwinning. En winnen deed hij!

De eerste keer dat Duncan Laurence zijn inzending op televisie liet horen

Organisatie in Nederland

Nadat de punten verdeeld waren en Duncan met zijn Arcade de wereld had betoverd, werd er in Nederland al snel vurig gediscussieerd over de organisatie van het festival. Den Haag, Leeuwarden, Den Bosch, Maastricht, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hadden er wel zin in. Uiteindelijk is het Rotterdam geworden. De organisatie gaat echter wel veel geld kosten, zowel de gemeente Rotterdam als overheid geeft hier geld aan uit. Dit is het voor veel mensen echter meer dan waard, want ein-de-lijk weer eens het Songfestival naar Nederland halen is toch wel erg bijzonder. Het gaat dan ook een megagroot feest worden waar nog lang over nagepraat gaat worden.

Kan je het songfestival 2 keer op een rij winnen?

Ja. Dat kan! Gezien het grote aantal deelnemende landen is de kans wel een stuk minder groot dan vroeger, maar het is zeker mogelijk:

  • Spanje 1968, 1969
  • Luxemburg 1972, 1973
  • Israël 1978, 1979
  • Ierland 1992, 1993, 1994

De grote vraag..

De grote vraag die bij mij opkomt: Moet Nederland in 2021 weer het Songfestival willen organiseren?

Naar mijn mening is het wellicht verstandig om een van de volgende twee opties te kiezen:

  1. Stuur een artiest in die niet kan winnen
  2. Stuur een artiest die wel kan winnen, maar geef van tevoren aan dat je bij winst het festival niet in Nederland wilt organiseren.

Stuur bijvoorbeeld een volkszanger die in het Nederlands er een echt feestje van maakt. Dat past goed bij de video’s die tussen de acts worden getoond waarin deelnemers Nederlandse tradities gaan uitvoeren.

Wat vind jij?

Geschreven door Maarten Gerards, gastschrijver Songfestivalnieuws.nl

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie