Kroatië Songfestival 2020: Damir Kedžo – Alles wat je wil weten!

Damir Kedzo Kroatië songfestival 2021

Kroatië heeft gekozen voor Damir Kedžo. Hij zal op het songfestival in 2020 in Rotterdam het nummer Divlji Vjetre gaan zingen voor Kroatië. Hij is al bekend in eigen land nadat hij een grote talentenjacht had gewonnen. Hij timmert al sinds 2003 hard aan de weg en trad ook op in diverse musicals. Damir en zijn nummer Divlji Vjetre kan je horen in de tweede helft van de eerste halve finale van het Songfestival op 12 mei 2020. In dezelfde halve finale kun je ook publieksfavoriet The Roop horen. In deze blog bekijken we alles wat te maken heeft met Damir Kedžo en kan je het nummer van Kroatië op het songfestival 2020 beluisteren!

Wie is Damir Kedžo, de artiest van Kroatië op het songfestival in 2020?

Damir Kedžo is geboren op 24 mei 1987 en is van beroep een Kroatische popzanger. Zijn carrière begon in Kroatië flinke vormen aan te nemen toen hij deelnaam aan de Story Super Nova Music Talent Show. Nadat hij het derde seizoen van Tvoje lice zvuči poznato, de Kroatische versie van Your Face Sounds Familiar won, werd hij nog bekender. Hij zal Kroatië vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2020 met het nummer “Divlji vjetr”. Hieronder kun je een biografie van de artiest lezen.

https://www.instagram.com/p/B9LO4xDJeua/

Opgroeien en onderwijs

Damir Kedžo werd geboren op 24 mei 1987 in Omišalj, een klein dorpje aan de kust ten westen van Krk in Kroatië. Hij voltooide de muziekschool in Omišalj en zong in een kerkkoor. Toen hij nog een kind was, wilde hij naast zingen ook gynaecoloog worden , maar hij gaf dat idee op toen hij zich inschreef voor de Story Super Nova Music Talent Show. In 2003 deed Kedžo auditie voor het eerste en ook enige seizoen van Nova TV ’s talentenjacht Story Supernova Music Talents. Het publiek en de jury waren erg enthousiast over zijn persoonlijkheid, houding en zijn liedinterpretaties, waardoor hij in de top 7 eindigde.  Hij was 16 toen hij besloot deel te nemen aan een van de beroemdste Kroatische tv-shows.

Lid van een Kroatische boyband

Een jaar later, in januari 2004, werd hij een deel van de Kroatische jongensband ” Saša, Tin i Kedžo” samen met Saša Lozar (winnaar van het tweede seizoen van Tvoje lice zvuči poznato ) en Tin Samardžić. Het debuutalbum van de band, getiteld Instant , verkocht 10.000 exemplaren in de hitlijst, terwijl hun debuutsingle “365” zes weken lang bovenaan de Kroatische hitlijsten stond. In 2005 ontbond de band en nam Kedžo een jaar vrij in zijn carrière.

Prijzen voor zijn debuutalbum

Na een korte pauze bracht hij zijn debuutalbum uit. Deze werd in Kroatië erg goed ontvangen. Nadat hij in 2006 een prijs won bij Melodije Istre i Kvarnera voor de beste debuterende artiest met het nummer “Ki bi sad reke” en de prijs voor de beste interpretatie voor het nummer “Kanet na vetru” in 2007, heeft hij zijn weg gevonden in popsongs met elementen van Italiaanse canzone . Dat was zichtbaar in zijn lied “Odlučio sam otići”.

Musicals en succes in Kroatië

Damir is ook verschenen in de Kroatische uitvoering van musical “Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat” in dubbele rol, Benjamin en Potiphar. Hij had een geweldige start in zijn acteercarrière, hij werd bekroond voor grote successen van jonge artiesten in operette en musicals voor de rol van Hudi in musical “Crna kuća”. Hij debuteerde in 2006 op MIK met het nummer “Ki bi sad reke” en won de prijs voor de beste debuterende artiest. In 2007 won hij op MIK de prijs voor de beste interpretatie met het nummer “Kanet na vetru” en de eerste plaats van de jury’s. De jaren die daarop volgden werd Damir overladen met nominaties en awards. In 2016 had Damir een van zijn grootste concerten op Internationale Vrouwendag voor 3.500 mensen in Zamet Hall, Rijeka.

https://www.instagram.com/p/B88f3BZpfxi/

In december 2016 won Kedžo het derde seizoen van Tvoje lice zvuči poznato (Kroatische versie van Your Face Sounds Familiar , de meest bekeken Kroatische tv-show van dat moment. In januari 2019. Keđo won Zagrebfest met een nummer Srce mi umire za njom.

Songfestival 2020 Kroatië

Op 23 december 2019 werd Kedžo aangekondigd als een van de 16 deelnemers aan Dora 2020 , de nationale wedstrijd in Kroatië om de inzending van het land voor het Eurovisie Songfestival 2020 te selecteren , met het nummer ” Divlji vjetre “. Hij won de competitie met in totaal 31 punten en zal hen vertegenwoordigen in Rotterdam. Beluister hieronder zijn nummer / het songfestivalnummer van Kroatië in 2020!

Singles van Damir

Hij heeft de volgende singles officieel uitgebracht

  • Sve u meni se budi” (met Zsa Zsa)
  • “Ljubavi moja”
  • “Vojnik ljubavi”
  • “Mi protiv nas” (met Domenica Žuvela )              
  • “Suti”
  • “Srce mi umire za njom”
  • “Vidi se izdaleka”
  • “Poljubi me verdrietig”
  • ” Divlji vjetre “

Veelgestelde vragen over Damir Kedžo

Een aantal vragen en antwoorden op een rij over deze artiest die namens Kroatië op gaat treden in Rotterdam.

?Kan ik Damir Kedžo volgen op sociale media?

Ja, de zanger is actief op onder andere Facebook, YouTube, Spotify en Instagram.

?Waar kan ik Damir van kennen?

Als je niet in Kroatië of een van de omringende landen woont, is de kans klein dat je deze artiest kent. Je zou hem eventueel kunnen kennen van meerdere talentenjachten in Kroatië of één van zijn singles. Al zijn uitgebrachte singles zijn in de eigen taal gezongen. In eigen land heeft hij ook meerdere nominaties voor awards op zijn naam staan, waaronder voor beste lied van het jaar en beste mannelijke vocalen.

?Welk nummer gaat hij zingen op het Songfestival 2020?

Hij gaat het nummer Divlji vjetre zingen. Het nummer kan je in onze blog of direct via deze link beluisteren.   

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie