Italië Songfestival 2020: Diodato – Fai Rumore, biografie en info

Diodato Italie Fai Rumore

Na een lange Sanremo-festivalweek heeft Italië gekozen voor Antonio Diodato. Hij zal Italië vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam. De zanger gaat met het nummer Fai Rumore proberen de harten van de jury en het thuispubliek te veroveren. In deze blog bekijken we wie de zanger is, waar hij vandaan komt en wat voor muziek hij maakt. Ook kun je het songfestivalnummer van Italië beluisteren. Vorig jaar behaalde het land een knappe tweede plek met Soldi van Mahmood. Kan Diodato dit evenaren of zelfs verbeteren?

Wie is Antonio Diodato, de zanger die namens Italië naar het ESF 2020 gaat?

Antonio Diodato, die als artiestennaam bekend is als gewoon Diodato, is op 30 augustus 1981 geboren in Aosta, Italië. Hij won in 2020 het Sanremo-festival met zijn nummer Fai Rumore, wat je zou kunnen vertalen als Lawaai Maken. In Italië studeerde hij af aan de universiteit van Rome op het gebied van televisie en nieuwe media.

https://www.instagram.com/p/B8QztysIDib/

Eerste platencontract

In 2007 bracht hij een zelfgeproduceerde EP uit en in 2010 nam hij de single Ancore un brivido op. Hij kreeg al snel een platencontract aangeboden. Bij de platenmaatschappij nam hij de single E forse sono pazzo op in april 2013. Deze single werd goed ontvangen door de pers in Italië. De video van de single die erna kwam, Ubriacois, werd uitgelicht door MTV New Generation.

Optreden in Taranto

Al snel kreeg Antonio Diodato aanvragen voor optredens. Zo trad hij in 2013 op in de Italiaanse stad Taranto, werkte hij mee aan de sountrack van de film Anni Felici en trad hij op bij de radio bij o.a. Radio 2 Social Club en RaiStereoNotte .

Sanremo 2014 en Cosa siamo diventati

Hij werd toegevoegd aan Sanremo van 2014 met het nummer Babylon. Hij wordt tweede in het eindklassement en loopt net de hoofdprijs mis. Zijn naam wordt wel steeds bekender in eigen land, maar ook internationaal beginnen mensen Diodato te herkennen. In december 2013 won hij ter gelegenheid van de Medimex in Bari de Deezer- prijs voor de beste artiest van het jaar. In de jaren die daarop volgen bracht hij meerdere albums en singles uit.

Festival di Sanremo 2018

In 2018 probeert hij het nog een keer op het Sanremo festival. Deze keer met het nummer Ora. Dit speelt hij in samenwerking met trompettist Roy Paci. Het nummer eindigt in het eindklassement op een achtste plaats. In 2019 debuteerde hij als acteur in de film Un’avventura ; het jaar daarop werd hij gevraagd om voor de derde keer deel te nemen aan het Sanremo-festival. Hij probeert het met Fai rumore. Deze keer succesvol! Hij wint de 70ste editie van het festival en mag Italië vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam. Antonio Diodato is de bevestigde deelnemer 2020 van Italië aan het songfestival!

Diodota – Fai Rumore

Je kan hieronder het nummer beluisteren. Grappig detail: Het officiële nummer is 3:36 lang. Antonio zal het nummer iets in moeten korten om aan de maximale drie minuten te komen die verplicht is voor tijdens het liedjesfestijn.

Albums & Singles van Diodota

De zanger gaat al even mee en heeft meerdere albums en singles uitgebracht. Hieronder zie je een overzicht van zijn loopbaan tot dusver.

Album in studio

 • 2013 – E forse sono pazzo
 • 2014 – A ritrovar bellezza
 • 2017 – Cosa siamo diventati
 • 2020 – Che vita meravigliosa

Singles

 • 2013 – Ubriaco
 • 2014 – Babilonia
 • 2014 – Se solo avessi un altro
 • 2014 – Eternità
 • 2015 – Piove
 • 2017 – Mi si scioglie la bocca
 • 2018 – Adesso (con Roy Paci)
 • 2018 – Essere semplice
 • 2019 – Il commerciante
 • 2019 – Non ti amo più
 • 2019 – Che vita meravigliosa
 • 2020 – Fai rumore

Volledige uitslag Sanremo 2020

Hieronder zie je de uiteindelijke uitslag van het festival in Italië. Het festijn begon met 24 artiesten, maar op de vierde dag werd een duo gediskwalificeerd.

 1. Diodato – Fai Rumore (39,3%)
 2. Francesco Gabbani – Viceversa (33,9%)
 3. Pinguini Tattici Nucleari – Ringo Starr (26,8%)
 4. Le Vibrazioni – Dov’è
 5. Piero Pelù – Gigante
 6. Tosca – Ho Amato Tutto
 7. Elodie – Andromeda
 8. Achille Lauro – Me Ne Frego
 9. Irene Grandi – Finalmente Io
 10. Rancore – Eden
 11. Raphael Gualazzi – Carioca
 12. Levante – Tikibombom
 13. Anastasio – Rosso Di Rabbia
 14. Alberto Urso – Il Sole Ad Est
 15. Marco Masini – Il Confronto
 16. Paolo Jannacci – Voglio Parlarti Adesso
 17. Rita Pavone – Niente (Resilienza 74)
 18. Michele Zarrillo – Nell’Estasi O Nel Fango
 19. Enrico Nigiotti – Baciami Adesso
 20. Giordana Angi – Come Mia Madre
 21. Elettra Lamborghini – Musica (E Il Resto Scompare)
 22. Junior Cally – No Grazie
 23. Riki – Lo Sappiamo Entrambi

Veelgestelde vragen over Diodato, Italië songfestival 2020

Een aantal vragen die we hebben gekregen en tegen zijn gekomen.

?‍?Wat zijn belangrijke invloeden van de zanger?

Onder zijn belangrijkste muzikale invloeden noemt hij Pink Floyd , Fabrizio De André , Luigi Tenco , Domenico Modugno en Radiohead.

?Heeft hij al vaker meegedaan aan Sanremo in Italië?

Ja, Antonia Diodato heeft in totaal drie keer meegedaan aan Sanremo. Hij behaalde de eerste keer een tweede plaats, de tweede keer een achtste plaats en in 2020 won hij het festival. Als winnaar mag hij Italië vertegenwoordigen op het songfestival 2020. Het eerste jaar deed hij mee aan de groep nieuwelingen van het festival.

?️Gaat Diodato naar het Songfestival 2020?

Dit is geen gekke vraag. De winnaar van Sanremo is namelijk niet verplicht om uit te komen namens Italië op het songfestival. Hij kreeg na afloop deze vraag van een journalist. Diodato reageerde: “JA”. Hij is erg vereerd om Italië te mogen vertegenwoordigen in Rotterdam.

♍Wat is zijn sterrenbeeld?

Hij is geboren op 30 augustus en is daarom van sterrenbeeld een Maagd.

Afbeelding: RAI | Carosello – Giuseppe Gradella | EBU | Eurovision.tv

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie