Eerste reactie Jeangu op Grow – DWDD Uitzending 4 maart (gemist)

Jan Mulder is tafelheer bij de uitzending van 4 maart 2020 waar Jeangu Macrooy zijn songfestivalnummer deelt met Nederland. Bij de aankondiging maakt Matthijs van Nieuwkerk direct duidelijk dat het songfestivalnummer van Nederland, genaamd Grow, al gelekt is. In de uitzending zijn Mr. Songfestival Cornald Maas, Jeangu Macrooy en zijn producer Pieter Perquin (Perquisite) aanwezig. Jeangu is aanwezig in de uitzending en ze bekijken zijn nummer en videoclip voor het eerst. Wij zaten er natuurlijk live voor klaar!

Nummer Grow gelekt

De scoop gaat dit jaar naar Geenstijl. Zij hebben de “ESF 2020 SCOOP” te pakken. De videoclip van Jeangu is gelekt. Door een lek in Apple Music is “Grow” van Jeangu Macrooy al online. Het nummer werd al (door een fout?) eerder dan moest op het kanaal van de zanger zelf geplaatst. Daarna namen diverse media het over, waarna Radio 2-dj Bart Arens het nieuws bevestigde. Grow is inderdaad het lied dat Jeangu Macrooy gaat zingen op het Songfestival namens Nederland!

Uitzending DWDD – Jeangu aan tafel

Aan tafel zitten Mr. Songfestival Cornald Maas, Jeangu Macrooy en zijn producer Pieter Perquin (Perquisite). Matthijs zegt al meteen dat het “lied eruit is”. Het is vandaag een rollercoaster, geeft Jeangu toe. Hij is vooral blij dat het nummer niet meer geheim hoeft te  blijven en dat iedereen het mag horen. Jeangu heeft bewust niet gekeken naar zijn social media. Dit (de uitzending van DWDD) is zijn moment. Het nummer heet Grow en in de uitzending gaan ze er direct naar kijken

In wat voor state of mind schreef Jeangu het nummer

Vorig jaar had Jeangu een periode dat hij niet lekker in zijn vel zat. Het eerste gedeelte van Grow gaat over ouder worden en volwassen worden. En er achter komen dat er geen op maat gemaakte handleidingen zijn voor het leven. Er is geen duidelijke uitgestippelde weg naar geluk. Hier was hij erg geschrokken en verdrietig over. Het tweede deel van Grow gaat over accepteren dat er highs en lows zijn. Dat je er doorheen gaat dat je uiteindelijk leert en groeit. Het tweede gedeelte hoor je gospel en hoor je dat hij zelf ook iets optimistischer in het leven stond. Het nummer is ontstaan in een donkere periode en gegroeid naar iets moois. Verder is Jeangu erg dankbaar dat hij als artiest dit podium krijgt.

Persoonlijk lied en reactie Cornald Maas

Mathhijs vind het een persoonlijk lied, net als vorig jaar bij Duncan. Het past bij Music-First, wat Duncan uitsprak, zegt Cornald. De selectiecommissie was al langer in gesprek met Jeangu en zijn producer. Jeangu zei al driekwart jaar geleden tegen Cornald dat hij bezig was met een kunststukje. Daarna hoorde ze de nummers, de commissie ging direct voor het lied van Jeangu.

Reactie Carlo Boszhard

Carlo geeft alle hulde aan de AVROTROS. We komen uit een diep dal. Ook geeft hij alle hulde aan Cornald, hoe hij een team team bij elkaar heeft gevonden met mensen die echt voor muziek staan. Dit is waar Nederland voor staat. Met Anouk hebben ze het weer op de kaart gezet. Fantastisch, aldus Carlo.

Maakt Jeangu de nummers alleen?

Soms schrijven we nummers samen. Jeangu heeft het nummer eerst zelf geschreven. Daarna vond hij het moeilijk om los te laten. De eerste versie had Jeangu met zijn laptop opgenomen en laten horen aan Pieter Perquin. Het begon met die ene noot van het orgel. Het was de uitdaging om het eerste idee van Jeangu te behouden. Het nummer was al heel sterk van zichzelf. We (Pieter en Jeangu) wilden wel een opbouw in het nummer maken. Er moest een groei in het nummer komen. “Klein van 1 noot naar heel episch gaan”, aldus Perquin. De kunst als producer was om dat te doen zonder de oorspronkelijke energie te verliezen. Jeangu en Pieter hebben 48 versies van het nummer gemaakt gemaakt, zegt Jeangu. Grow hebben ze ze echt samen gedaan.

Donkere periode

Jeangu zat in een donkere periode. Het hielp hem om zijn gevoel te delen. Te vertellen hoe je je voelt van binnen. Hij is met een groep van 10 a 11 mensen bij elkaar gekomen, mensen van verschillende achtergronden en leeftijden. Voor deze groep heeft hij ook het nummer a capella gezongen en gepraat over het leven. Deze mensen zie je ook in de clip. Joe Roberts (de regisseur van de videoclip) heeft hier elementen voor gebruikt. Sommige beelden zijn ook echt, een soort van documentaire.

Twee reacties in de studio

Ruud van Nistelrooy: Had in de auto hier naartoe gehoord. Hij vond het een prachtig nummer, nu nog mooier met de beelden en uitleg.

Foppe: Ik vind hetzelfde. Prachtig, echt prachtig.

Nummer bekijken in een YouTube-video

De onderstaande video is de definitieve versie van Grow!

Uitzending DWDD van 4 maart 2020 gemist?

Op uitzending gemist van NPO Start (link: https://www.npostart.nl/) kun je de uitzending terugkijken. Morgen 5 maart 2020 gaat Jeangu het nummer voor het eerst live zingen in de studio van DWDD!

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.