Danser Redo opent tweede halve finale songfestival

Eerder maakte de organisatie van het songfestival al bekend dat de 15-jarige DJ Pieter Gabriel, samen met Eric van Tijn, het nummer tijdens de vlaggenparade gaat maken. Zojuist is bekend geworden dat een ander Nederlands talent mag gaan stralen tijdens het Eurovisie songfestival 2020 in Rotterdam. Danser Redo gaat namelijk de tweede halve finale openen met een spectaculaire dansact. “De danser is een voorbeeld voor iedereen die denkt dat een handicap een beperking is die je tegenhoudt te doen wat je wil bereiken.”, aldus de organisatie in dit bericht.

Gerben Bakker over Redo

Gerben is Head of Show van het aankomende songfestival. Hij meldt het volgende over de keuze: “Met dit Eurovisie songfestival willen we Nederlands talent in al z’n facetten laten zien. Redo is een groot danstalent en zijn verhaal past perfect bij het inclusieve en diverse karakter van dit songfestival”.

Wie is danser Redo?

Redo werd geboren met verschillende fysieke misvormingen. Zo heeft hij een kortere rechterarm, zonder ellebooggewricht, en heeft hij in totaal vijf vingers – twee aan de rechterhand en drie aan de linkerhand.  Daarnaast mist de danser ook zijn rechterheup, heeft een korter rechterbeen en loopt met behulp van een prothese.

Ondanks deze complicaties stond Redo nooit toe dat zijn situatie zijn leven negatief beïnvloedde

Op jonge leeftijd vertelden artsen Redo’s ouders dat hij aangepaste apparatuur nodig had om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Zijn ouders stonden er echter op hun kind op te voeden, net als elk ander kind. Toen hij opgroeide, deed Redo alles wat een typisch kind van zijn leeftijd zou doen, inclusief deelnemen aan vele soorten sportevenementen en activiteiten.

Op 14-jarige leeftijd zag Redo een groep mensen op zijn middelbare school bboyken (breakdancing). Het was liefde op het eerste gezicht. Hij en een paar vrienden besloten danslessen te nemen in een buurthuis in de buurt, maar na het eerste jaar werden de lessen geannuleerd. Redo en zijn vrienden hadden eigenlijk nog niet eens de basis van de dans geleerd.

Daarna is hij verder gaan leren. Zijn harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen; hij heeft wereldwijd uitnodigingen ontvangen van promotors en organisatoren van evenementen.

In april 2010 werd Redo lid van de internationale breakdance-crew: ILL-Abilities ™ . ILL-Abilities bestaat uit vijf van ’s werelds beste breakdancers die elk verschillende fysieke of communicatiebeperkingen hebben. In 2020 verzorgd hij een spectaculiare dansacts tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Meer weten en lezen over Redo? Bekijk dan zijn website

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie