Wat is een odd en hoe werkt dit met gokken op het ESF?

odds songfestival

Eerder hebben we al besproken hoe je kan gokken op het Songfestival. Dit is erg eenvoudig. Voor sommige mensen maakt dit de week van het Songfestival nog een stuk leuker! Je hoeft zeker geen groot vermogen in te zetten om een beetje extra spanning te ervaren. Vorig jaar, toen Duncan Laurence won en er nog geen corona was- hebben wij op de redactie per persoon 5 euro ingezet op winst voor Nederland. Wij krijgen geen hele goede odd, omdat Duncan al een tijd favoriet was voor de winst. Tijdens het gokken krijg je te maken met odds, ook wel quotering of notering genoemd. Bijvoorbeeld Winst Nederland Songfestival 2021 – 2.31. Daarnaast kun je de odd voor jezelf verbeteren door te gokken met bonus. Hoe werkt dit precies?

Wat is een odd?

Een odd wordt ook wel notering of quotering genoemd. Als je het letterlijk zou vertalen zou dit kans of kansen heten. Bij de bookmakers, die elk jaar weer de favorieten aanwijzen voor het Eurovisiesongfestival, zie je een lijst staan met artiesten met daarachter een odd. Dit is de kans die de bookmakers toedichten aan een bepaalde artiest of groep. De odd is weergeven als 1,75 of 4/1 (Engelse odds). Een odd bepaald hoeveel geld je krijgt als je inzet op een bepaalde weddenschap.

Normale odds

Op de meeste Nederlandse websites staat de quotering vrij logisch weergeven als bijvoorbeeld 1,75 of 3,50. Staat Jeangu Macrooy voor 2021 met een odd van 5 genoteerd bij de bookmakers, dan krijg je voor iedereen euro die je inzet er 5 terug als je de weddenschap wint. De bookmakers veranderen vaak hun odd. Als bijvoorbeeld een artiest erg positief in het nieuws is en er wordt veel over hem/haar gesproken op sociale media, zal de odd veranderen. De artiest wordt populairder voor de eindwinst, waardoor je minder geld zal krijgen als je er op inzet.

Engelse odds

Op sommige websites zie je de odd staan als 4/1, 9/1 et cetera. Een vreemde notering die wel eens voor verwarring kan zorgen.

  • 9/1  kun je uitrekenen als:  1 / (9 + 1) = 0,10 – Er is een kans van 10% dat de weddenschap gewonnen wordt.
  • 4/1 kun je uitrekenen als:  1 / (4 + 1)   = 0,20  – Er is een kans van 20% dat de weddenschap gewonnen wordt.
  • 1/1 kun je uitrekenen als:  1 / (1 + 1)   = 0,50  – Er is een kans van 50% dat de weddenschap gewonnen wordt.
  • 1/4 kun je uitrekenen als:  4 / (4 + 1)   = 0,80 – Er is een kans van 80% dat de weddenschap gewonnen wordt.

Zien wie er favoriet is voor eindzege songfestival

De bookmakers zijn al vroeg in het jaar actief. Zodra de eerste artiesten en nummers bekend worden gemaakt, zul je al de eerste voorspellingen tegenkomen. Je kan dan al snel zien wie er als favoriet wordt aangemerkt. De bookmakers zitten vaak in de juiste richting, maar hebben er sommige jaren ook een heel eind naast gezeten. De lijsten kan je vinden door een simpele zoekopdracht in de zoekmachine.

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.