Noord-Macedonië Songfestival 2020: Vasil, liedje, biografie en info

Vasil noord macedonië 2022 songfestival

De publieke omroep van Noord-Macedonië heeft de artiest Vasil naar voren geschoven. Hij zal Noord-Macedonië vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam. Bijzonder detail: Hij maakte in 2019 in Tel Aviv al deel uit van de act van Tamara Todevska. Deze act eindigde op een verdienstelijke 7e plek. In deze blog bekijken we Vasil en zijn muziek. Je kan een biografie van de Noord-Macedonische inzending aan het ESF2020 lezen en leest hoe Noord-Macedonië in het verleden heeft gepresteerd op het Songfestival. Zijn lied heet You!

Wie is Vasil, de inzending van Macedonië 2020

Vasil is de artiestennaam van Vasil Garvanliev. Hij is geboren op 2 november 1984 in Strumica, Noord-Macedonië. Hij is een Macedonische operazanger. Voor veel mensen is Vasil wellicht onbekend, maar hij heeft wel al samengewerkt met celebrities, zoals Nelly Furtado , Julie Andrews , New Kids on the Block , Enrique Iglesias , Céline Dion en anderen.

https://www.instagram.com/p/B7WOfQrhAqY/

Zijn eerste muzikale stappen

Zijn eerste stappen in de muziekwereld nam hij al op zevenjarige leeftijd. Hij werd in eigen land populair met het kinderliedje Marionka. Toen hij 10 jaar werd, verhuisde hij met zijn gezin naar de Verenigde Staten, waar ze 7 jaar later werden gedeporteerd. Tijdens zijn verblijf in Chicago speelde hij voornamelijk pop-liedjes. Vervolgens woonde hij in Milaan, Italië en later Toronto. Hij werd daar toegelaten tot het Koninklijk conservatorium met een beurs en bleef hier 9 jaar.

Terugkeer naar Noord-Macedonië, onderdeel ESF 2019 en deelname 2020

In 2018 keerde hij terug naar zijn thuisland, waar hij woonde en werkte in zijn geboortestad Strumica. In 2019 was hij onderdeel van de inzending van Noord-Macedonië aan het Songfestival in Israël. Een jaar later werd bekend dat hij zelf aan de beurt is; hij werd half januari 2020 uitgekozen door de nationale omroep.  

Van kindster tot operazanger

Van kinderpopster tot meer dan 50 operarollen en recitals op muziekfestivals over de hele wereld en samenwerking met enkele van ’s werelds meest populaire artiesten, Vasil’s motto in het leven is eenvoudig: “wherever words fail, sing.”

Sinds zijn terugkeer naar Noord-Macedonië in 2018 heeft Vasil 3 zeer succesvolle singles uitgebracht: Gjerdan (Necklace), “Patuvam (Travelling) en Mojata Ulica (My Street) . Zijn eerste solo-concert in zijn geboortestreek Strumica in november 2019 was uitverkocht en toonde zijn enorme muzikale ervaring van over de hele wereld.

Vasil noord macedonië songfestival
Afbeelding: MKRTV | Bojan Stoilkovski | EBU | Eurovision.tv

Beluister muziek van Vasil

Hieronder kun je meerdere muziekfragmenten van deze operazanger beluisteren

Gerdan

Patuvam

Vasil Live Unplugged

Beluister zijn songfestivalnummer You

Hieronder kun je het nummer van Noord-Macedonië beluisteren!

Vasil zelf over zijn deelname

“Ik ben meer dan vereerd om mijn land te presenteren op de Song Contest in Rotterdam en ik kan bijna niet wachten om al mijn ervaring en kennis te gebruiken voor het creëren van een magische reis die het hart van mensen in heel Europa zal raken.”

Vasil Garvanliev – januari 2020

Noord-Macedonië op het Songfestival in het verleden

Noord-Macedonië, ook deelgenomen als de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYR Macedonië of FYROM), heeft sinds het officiële debuut in 1998 19 keer deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival. Het land had geprobeerd deel te nemen in 1996, maar slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de kwalificatieronde. Het huidige delegatiehoofd is Meri Popova.

Vóór 2019 was het beste resultaat van Noord-Macedonië een 12e plaats met Elena Risteska in 2006 . Noord-Macedonië heeft zich slechts eenmaal in tien van de elf voorgaande wedstrijden (2008–18) gekwalificeerd voor de halve finale en behaalde het beste resultaat tot nu toe in 2019 , toen Tamara Todevska zich kwalificeerde en eindigde op de zevende plaats in de finale na het winnen van de jury stemmen.

Veelgestelde vragen over Vasil en Songfestival 2020 Noord-Macedonië in het algemeen

Een aantal vragen die we hebben gevonden of gekregen over Vasil en de deelname aan het ESF 2020

?Kan ik Vasil volgen op sociale media?

Ja, dat kan. Je kan hem volgen op Instagram , YouTube en Twitter.

?Met wie heeft Vasil opgetreden of samengewerkt?

De lijst is enorm lang. Zo was hij onderdeel van de deelnemende ESF act in 2019 van Noord-Macedonië en heeft hij gewerkt met Nelly Furtado , Julie Andrews , New Kids on the Block , Enrique Iglesias , Céline Dion en anderen.

?Wat voor stijl heeft Vasil?

Vroeger trad Vasil nog op met popmuziek, maar tegenwoordig is hij bekend als operazange / baritonzanger.

♏Wat is het sterrenbeeld van Vasil?

Hij is geboren op 2 november en is een schorpioen.

Uitgelichte afbeelding: MKRTV | Martin Trajanovski | EBU | Eurovision.tv

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie