Nederland heeft een rijke geschiedenis op het Eurovisiesongfestival. Alhoewel wij naast alle hoogtepunten ook diepe dalen hebben gekend, wordt het songfestival – na een aantal donkere jaren – steeds meer omarmd. In 2020 wordt de deelname van Jeangu Macrooy zelfs al gezien als boost voor de Surinaamse gemeenschap. “Vroeger keken Surinamers wel naar het Eurovisie Songfestival, maar onder de jongeren in onze gemeenschap speelt het helemaal niet. Ik denk dat daar nu verandering in komt”, meldt het AD. De afgelopen jaren zijn wij als songfestivalfans dan ook zeker enorm verwend.
Inhoudsopgave
De donkere jaren
Sinds Anouk met haar vogels op het podium stond, is de kwaliteit van de Nederlandse songfestivalinzendingen vooruit gegaan. De jaren daarvoor zou ik omschrijven als de donkere jaren. In deze jaren werden onder andere De Toppers, Joan Franka, 3JS en Sieneke naar voren geschoven. In de donkere jaren werd ook nog eens Cornald Maas opzij geschoven, omdat hij een Tweet plaatste met daarin: ‘Grappige exportproducten heeft Nederland: Sieneke, Joran van der Sloot en de PVV.’ De TROS kon de inhoud niet echt waarderen en vond het dan ook ‘volstrekt onacceptabel’. Cornald werd in een gesprek van 10 minuten aan de kant geschoven.
We hebben het hier over dezelfde man die diplomatiek moest blijven tijdens de donkere jaren. “Over het lied van Sieneke bleef ik uiteindelijk maar herhalen dat ‘het mooi wel de enige in zijn soort was’”, aldus Maas in Het Parool.
Cornald had in het gesprek van 10 minuten een medaille, een salarisverhoging en songfestival-contract voor het leven moeten krijgen.
Pierre Cartner mag een liedje schrijven
Ik neem je mee naar het Nationaal Songfestival 2010 waar Sieneke, Vinzzent, Loekz, Marlous en Peggy Mays hun eigen uitvoering van Pierre Kartners nummer Ik Ben Verliefd, Shalalie laten horen. Eerder in december 2009 maakte Pierre Kartner zijn liedje al bekend.
De finale van het Nationale Songestival in 2010 werd uiteindelijk een ramp. De jury, bestaande uit Tatjana Simiç, Daniël Dekker, Johnny Logan en George Baker, geven samen 2 punten voor Loekz en twee voor Sieneke. Een gelijkspel. Daarna kan het publiek de doorslag geven, maar de publieksstem gaat naar Vinzzent. Pierre Kartner moet de knoop door gaan hakken, maar lijkt dit niet te kunnen: “Ik kan het niet doen. Beiden vind ik ze even sterk”, zegt hij tegen de Yolanthe, de presentatrice de nationale voorronde. “U moet het nu gaan doen. Wij zijn live in de uitzending!”, zegt Yolanthe uiteindelijk nerveus. Na wat overleg komt Pierre met de -inmiddels beroemde- woorden: “Nou, Sieneke!”.
Bekijk hieronder mijn favoriete songfestivalmoment van de voorrondes terug.
Voor Loekz eindigde de avond in een deceptie. Dat werd helemaal erg toen de confetti naar beneden kwam over het team van Loekz heen, waardoor zij eerst dachten met de winst naar huis te gaan. Sieneke haalde uiteindelijk de finale niet en de donkere jaren waren nog niet voorbij.
Jeangu Macrooy
Gelukkig mag Cornald zich nu samen met Jeangu Macrooy voorbereiden op het liedjesfestijn in Rotterdam.
Geen illusies
Om met de woorden van Maas af te sluiten (Parool):
“Als we over een paar jaar de finale weer eens missen, zijn we er vast als de kippen bij om te roepen dat we niet meer moeten meedoen. Ik maak me geen illusies over de Songfestival-trouw in ons land”
Cornald Maas 2019 in Het Parool
Misschien heeft Pierre Kartner nog wel een leuk liedje op de planken liggen voor volgend jaar?