Europe Shine a Light: Alles wat je moet weten (Songfestival 16 mei 2020)

Europe Shine A Light

Het oorspronkelijke songfestival is afgelast, maar de organisatie komt met een alternatieve variant. Deze heet: Europe Shine a Light. De show wordt op zaterdag 16 mei uitgezonden in heel Europa. Artiesten die mee zouden doen aan de versie van dit jaar worden in de schijnwerpers gezet. Er zal een kort fragment worden getoond van hun eigen nummer. Daarnaast zullen ze een gezamenlijke uitvoering laten horen van een eerdere songfestivalhit. Dit gebeurt natuurlijk helemaal zonder publiek. Artiesten treden vanuit eigen land op. De show wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit. Aan de hand van meerdere vragen lees je alles wat je moet weten over dit alternatieve songfestival dat op 16 mei 2020 wordt uitgezonden.

Hoe werd de televisieshow Europe Shine A Light aangekondigd?

De aankondiging werd gedaan op de officiële Europese website van het Eurovisiesongfestival, Eurovision.tv. Daarnaast werden er meerdere aankondigingen gedaan op de Nederlandse officiële website Songfestival.nl en op sociale media.

Wanneer is het songfestival 2020?

Dit jaar zou het 65e Eurovisiesongfestival 2020 gehouden worden in Rotterdam, maar dat gaat wegens het coronavirus niet door. De organisatie heeft besloten – in overleg met de EBU – om met een alternatief te komen. Dit alternatief vindt plaats op 16 mei 2020, de dag waarop oorspronkelijk de finale gehouden zou worden. De uitzending begint om 21:00 en duurt ongeveer 2 uur.

Waar kan ik het songfestival kijken?

Het Songfestival wordt uitgezonden op de publieke omroep. Daarnaast kun je de show ook kijken via het officiële internationale Youtube-kanaal van Eurovision. Deze kan je hier vinden. Hier plaatst de organisatie ook het hele jaar door veel leuke en interessante filmpjes.

Wie gaat het presenteren en van commentaar voorzien?

Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit komen bij elkaar in een studio zonder publiek om het geheel te presenteren. Het Nederlandse commentaar wordt gewoon verzorgd door Cornald Maas. NikkieTutorials gaat bijzondere online content maken.  

Zijn er ook halve finales van het songfestival dit jaar?

Nee, de twee halve finales komen te vervallen. Europe Shine A Light is namelijk geen competitie en er zal geen winnaar worden uitgeroepen. De European Broadcasting Union moedigt omroepen wereldwijd aan om in plaats van deze halve finales de zendtijd toch te besteden aan iets songfestival-gerelateerd. Europe Shine A Light bestaat uit één uitzending om 16 mei 2020 vanaf 21:00.

Waar gaat de show uit bestaan?

We moeten nog even geduld hebben voordat we álles weten, maar het alternatieve songfestival van 2020 gaat sowieso de volgende elementen bevatten:

  • Korte fragmenten van alle nummers van de 41 artiesten die mee zouden doen aan het Eurovisiesongfestival 2020
  • Een gezamelijke uitvoering van een eerdere Songfestival-hit
  • Bekende songfestivalartiesten van de afgelopen jaren zullen vanuit eigen land nummers uit het verleden zingen.
  • Er wordt uitgebreid stilgestaan bij “de mensen die zijn getroffen door het coronavirus en degenen die zo hard werken om deze crisis te bestrijden”

Reactie Shula Rijxman

De bestuursvoorzitter van de NPO meldt het volgende aan Songfestival.nl (bron: https://songfestival.nl/nieuws/eurovision-europe-shine-a-light-unieke-live-uitzending-in-heel-europa-te-zien-op)“Ondanks deze teleurstelling is het bijzonder om te zien dat het Nederlandse productieteam direct aan de slag is gegaan met het ontwikkelen van een alternatief tv-programma. Een show die hoop geeft in deze lastige tijden en waardoor we samen in Europa één zijn.” Volgens de NPO-voorzitter hebben alle partijen (EBU, NPO/NOS/AVROTROS en gaststad Rotterdam) de intentie om het Eurovisie Songfestival in 2021 alsnog in Rotterdam plaats te laten vinden. “De komende periode wordt in kaart gebracht hoe we dit samen voor elkaar kunnen krijgen.”

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie