Tsjechië maakt 7 potentiële deelnemers voor Rotterdam 2020 bekend

Česká Televize heeft zojuist zijn nationale finalisten voor het Eurovisie Songfestival 2020 bekendgemaakt. De nummers die ze gaan zingen worden op maandag 20 januari om 8:00 bekendgemaakt. Net als vorig jaar kun je op je favoriete nummer stemmen met de officiële Eurovisie-app.

Stemmen via de app

Tjechië betrekt ook andere landen bij de stemming. Het internationale publiek kan stemmen op hun favoriete artiest en nummer. Nadat de nummers op maandag 20 januari zijn gepubliceerd, kan je je stem uitbrengen via de officiële Eurovisie-app (link)

Agenda

  • Maandag 20 januari 2020: het stemmen begint om 8:00 CET via de officiële Eurovisie-app wanneer ook alle nummers en muziekvideo’s worden gepubliceerd
  • Zondag 2 februari 2020: Stemmen eindigt om 20:00 uur CET
  • Maandag 3 februari 2020: Winnaar wordt bekend gemaakt

Naast de publieke stemming zal een internationale jury de finalisten beoordelen en hun stem uitbrengen. Uit deze gecombineerde stemming zal de act worden geselecteerd die Tsjechië zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2020.

De zeven deelnemers namens Tsjechië aan de finale voorronde

Bekijk hieronder de zeven deelnemers en hun biografieën

Barbora Mochowa

Barbora werd geboren in Trutnov in 1993. Toen ze 7 jaar oud was, nam ze deel aan een tv-wedstrijd Rozjezdy pro hvězdy, en verscheen daarna in verschillende andere tv-shows. Barbora wilde graag viool leren spelen, dus begon ze aan de kunstacademie te studeren in Trutnov. Dat is volgens haar de reden dat ze nog steeds een zeer nauwe relatie heeft met klassieke muziek. Dit kun je ook terughoren in haar muziekstijl.

In 2019 woonde Barbora het eerste Tsjechische evenement voor het schrijven van liedjes bij, waar ze de producent Viliam Béreš ontmoette. Samen hebben ze het nummer True Colors gecomponeerd, dat werd geselecteerd voor de Tsjechische nationale selectie van het Eurovisie Songfestival 2019. Vanaf nu werken ze aan haar tweede album met Viliam Béreš.

Benny Cristo

Benny Cristo werkt al meer dan 10 jaar in de Tsjechische muziekscene. In 2019 bracht hij zijn nieuwe EP Kontakt uit, die in totaal 6 nummers bevat, waaronder hits Aleiaio an Plan. Zijn grootste hits tot nu toe zijn nummers genaamd Bomby (24 miljoen views op YouTube), Asio (14 miljoen views) en Padam (24 miljoen views).

In september 2019 trad hij op in de bijna uitverkochte O2-arena voor 15.000 mensen. Dit doet hij in 2020 opnieuw

Naast zijn muzikale carrière is Ben een professionele jiu-jitsu-vechter en heeft hij prestigieuze prijzen van internationale toernooien in zijn categorie.

Elis Mraz & Cis T

Elis Mraz is een Tsjechische zanger en songwriter. Haar uitstekende schrijfvaardigheden komen duidelijk naar voren in de samenwerkingen op haar komende album waarvoor ze schrijf- en opnamereizen maakte naar Los Angeles en Londen.

In het begin van haar carrière bereikte ze de halve finale van NOVA Voice of the Czech Republic en werd het gezicht van een bekende reclamecampagne genaamd’Say it through Song’. Ze won de Tsjechische Nightingale Mattoni 2014 award in de categorie ‘Discovery of the Year’.

Cis T (Čistychov) is een urban hip-hop artiest uit Bratislava, Slowakije. Hij begon tracks op te nemen in 1996. Hij was actief met zijn eerste groep LUZA en richtte op en maakte deel uit van de legendarische crew NAZOV STAVBY die destijds het hiphopgeluid in Slowakije definieerde. Hij heeft tot nu toe 13 studioalbums uitgebracht.

Karelll

Karelll is een Tsjechische singer-songwriter en een muziekproducent. Hij studeerde songwriting aan het BIMM Institute in Londen. Tijdens zijn studie heeft hij zoveel ervaring opgedaan dat hij direct na zijn studie een carrière in de muziek kon vinden. Toen hij terugkwam uit het Verenigd Koninkrijk, opende Karelll zijn eigen opnamestudio.  Tegenwoordig schrijft en produceert hij liedjes voor zichzelf en voor veel andere artiesten. Hij is ook een band begonnen waarmee hij live op wil gaan treden.

Olga Lounová

Olga Lounová is een zangeres, componiste, activiste en rallyrijdster, die al veel ervaring heeft. Zo heeft zij meer dan 1500 concerten gegeven, meerdere miljoenen YouTube-views en talloze hits in haar land op haar naam. Ze opende voor P!Nk tijdens een van haar concerten in Praag.

Olga heeft onlangs in Praag en Los Angeles gewoond, waar ze al verschillende nummers opnam voor haar nieuwe album met bekende en gerespecteerde producers. Ze is ook betrokken bij verschillende humanitaire activiteiten.

Pam Rabbit

Pam Rabbit is een zangeres en schrijfster uit de Tsjechische republiek met Armeense roots. Als jong meisje vond ze een passie voor muziek en dans. Ze maakt haar eigen muziekvideo’s. Pam is een student aan het Jaroslav Ježek Conservatorium en verdient haar brood door in bands te zingen en liedjes te schrijven voor andere artiesten.

Pam geeft echt veel om vrijheid, dit is te horen in haar teksten. Ze heeft – naar eigen zeggen – een goede band met dieren en kreeg zo haar bijnaam Rabbit.

Ze is niet nieuw op het Eurovisie Songfestival; Pam was achtergrondzanger op het Eurovisie Songfestival 2018 voor Mikolas Josef en nam deel aan de nationale selectie van Tsjechië in 2019.

We all poop

We all Poop is een poprockband bestaande uit 4 personen:

Jakub Božek – zanger

Sinds zijn 14e is Jakub actief met muziek bezig, voornamelijk met gitaar spelen. Hij volgde muzieklessen op een basiskunstacademie en begon op 27-jarige leeftijd met zingen. Hij heeft nooit formeel geleerd om te zingen, hij begon pas onlangs lessen te volgen. Hij is mede-oprichter van een asiel voor vee – The Hope Farm – waar hij sinds de oprichting tot de zomer van 2019 heeft gewerkt. Sinds 2010 is hij actief op het gebied van dierenbescherming in het algemeen.

Vojtěch Božek – basgitaar

Vojtěch (Vojta) is 25 jaar oud en werd geboren in Praag. Hij is actief met muziek bezig sinds hij ongeveer 15 was, maar heeft ook een vliegbrevet met als hoofdvak luchtvaartmechanica. Hij richtte een muzieklabel op met de naam Stone Smoker, die vooral werkt met psychedelische bands van over de hele wereld.

Šimon Martínek – gitaar

Šimon speelde in verschillende bands, waar hij de gitarist is, maar ook songwriter en vocalist. Naast dat hij zelf in een band zit, is hij ook gitaarleraar aan de International School of Music and Fine Arts in Praag. Hij gaat momenteel zelf naar het conservatorium van Praag en studeerde af tussen 2014 en 2018.

Michal Jiráň – drums, hoofdcomponist

Michal studeert piano toen hij 10 was en voegde gitaar en basgitaar toe op zijn veertiende. Een jaar later begon hij te drummen en begon hij te studeren aan een kunstacademie. Tijdens zijn studie werkte hij als assistent-redacteur bij TV Nova en later als geluidstechnicus in het theater van het internationale conservatorium en in een opnamestudio.

Hij werkt momenteel in het theater Divadlo v Dlouhé, speelt drums in de Perutě-band en werkt aan muziekproductie.


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.