Terug in de tijd: Songfestival 1958 in Hilversum

In 2020 mag Nederland weer het Eurovisiesongfestival presenteren. Hoog tijd om eens de geschiedenisboeken in te duiken. Nederland heeft al vier keer eerder het songfestival mogen organiseren. De eerste keer was in 1958 in Hilversum. Bijzonder was dat het de eerste keer was dat het winnende land van het jaar daarvoor de organisatie voor het jaar later op zich mocht nemen. Als gevolg van de overwinning in 1957 mocht Nederland het liedjesfestijn voor het eerst organiseren. Het feest vond plaats op 12 maart 1958 in de AVRO-studio’s in Hilversum. Presentatie was in handen van Hannie Lips.


Terug naar 1958

Connie Brokken won in 1957 het Songfestival in Duitsland, waardoor het liedjesfestijn een jaar later op Nederlandse bodem werd gehouden. Er deden 10 landen mee aan het songfestival in 1958. Frankrijk won deze editie met het nummer Dors, Mon Amour. Het nummer werd gezongen door André Claveau. Tekst door Hubert Giraud en componist Pierre Delanoë. Frankrijk kreeg 27% van het totale punten. Zwitserland werd met 24 punten tweede, gevolgd door Italië met 13 punten.

Landen mochten naar eigen inzicht 10 punten over alle liedjes verdelen. De score werd bijgehouden op een groot scorebord (zie afbeelding) dat in de zaal hing. Op het bord waren de titels van de liedjes zichtbaar, maar er stond niet duidelijk bij over welk land het ging. Tijdens de puntentelling stond de presentatrice op het podium naast het scorebord. Zij kreeg de stemmen doorgegeven via een telefoon op haar desk.

Nederlandse inzending aan het Eurovisiesongfestival 1958

Corry Brokken verdedigde in 1958 haar titel. In 1957 won zij met het lied Net als toen. Haar inzending eindigde op een gedeelde laatste plek met slechts één punt. Hieronder kun je haar inzending van 1958 bekijken.

Uitslag

PlaatsLandArtiestNaam liedAantal punten
1FrankrijkAndré ClaveauDors, mon amour27
2ZwitserlandLys AssiaGiorgio24
3ItaliëDomenico ModugnoNel blu dipinto di blu13
4ZwedenAlice BabsLilla stjärna10
5BelgiëFud LeclercMa petite chatte8
5OostenrijkLiane AugustinDie ganze Welt braucht Liebe8
7DuitslandMargot HielscherFür zwei Groschen Musik5
8DenemarkenRaquel RastenniJeg rev et blad ud af min dagbog3
9NederlandCorry BrokkenHeel de wereld1
9LuxemburgSolange BerryUn grand amour1

Bekijk het Songfestival 1958 terug

De volledige show kun je in de onderstaande video terugkijken. De show duurde slechts 1 uur en 14 minuten.

Bekendste optreden: Volare

Italië eindigde dit jaar op plek 3, maar scoorde wel de grootste hit van het gehele festival. Domenico Modugno trad op met het nummer Nel blu dipinto di blu, dat ook wel bekend staat als volare. Nel blu dipinto, di blu betekent vrij vertaald “In het blauw geschilderde blauw”. Het lied werd voor de eerste keer opgevoerd door Domenico Modugno en Johnny Dorelli op het Festival della Canzone Italiana di Sanremo van 1958. Daarna werd het uitverkoren voor het Eurovisiesongfestival 1958 in Hilversum. In het nummer beschrijft Modugno hoe hij in gezelschap van zijn geliefde het gevoel heeft te vliegen. Volare betekent dan ook “vliegen” in het Nederlands.

Hannie Lips

Hannie Lips, geboren in Rotterdam op 16 juli 1924, overleden in Laren op 19 november 2012, was een Nederlands . Ze werd door het grote publiek ook wel Tante Hannie genoemd. In 1954 mocht zij in de voetsporen treden van Mies Bouman als omroepster van de KRO. Zij was de allereerste omroepster die kinderprogramma’s mocht aankondigen.

 

Trivia Eurovisie Songfestival 1958

Een aantal leuke feitjes op een rij.

  • Het was voor het eerst dat de winnaar van het vorige jaar het songfestival mocht organiseren.
  • Het eerste optreden van het liedjesfestijn werd niet goed ontvangen in sommige landen. Dominico Modugno trad daarom aan het einde van de show nogmaals op.
  • Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare) was de grootste hit van het festival in ’58 en won zelfs twee Grammy Awards in de Verenigde Staten.
  • Samen met 1956 was 1958 het enige jaar dat er geen Engels werd gezongen op het podium.
  • Het instrumentaal tussenspel werd uitgevoerd door het Metropole Orkest, onder leiding van Dolf van der Linden.
  • De jury’s werden opgebeld in omgekeerde volgorde van optreden. Het geven van de punten ging op volgorde van optreden
  • Oostenrijk maakte bijna de fout door Zweden vijf punten te geven, terwijl dat er vier moesten zijn.
  • Zweden maakte zijn debuut in 1958 op het Eurovisiesongfestival
  • Verenigd Koninkrijk koos er voor om niet deel te nemen aan het festival. Dit zou meteen de laatste keer zijn dat ze er niet bij waren.Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie