Nieuwe regels voor ESF 2021: backing-vocals mogen vooraf worden opgenomen

Podium Songfestival 2021

De regels van het Eurovisiesongfestival zijn gewijzigd om er voor te zorgen dat er op 18, 20 en 22 mei 2021 (en nog vele jaren daarna) een songfestival zal plaatsvinden. Ongeacht de wereldwijde omstandigheden. Dit heeft de nieuwe Executive Supervisor Martin Österdahl openbaar gemaakt in deze blog van Eurovision.tv.

Plannen klaar hebben liggen voor wereldwijde crisis

“De lessen die we uit het voorjaar van 2020 hebben getrokken, zijn dat we moeten plannen voor een wereldwijde crisis, en we hebben de regels van de wedstrijd daarop afgestemd. We moeten flexibeler kunnen zijn en zelfs wijzigingen kunnen aanbrengen in het formaat zelf.” en hoe we het evenement in deze uitdagende tijden organiseren ‘, zegt Martin Österdahl op Eurovision.tv. Daarnaast geeft hij aan dat elk jaar het doel is om een nieuwe winnaar te kiezen. De nieuwe regels zijn al goedgekeurd door het Raad van Bestuur. Het gaat om een proefperiode van een jaar.

Met een kleinere delegatie afreizen naar Rotterdam

Het idee achter de verandering is om deelnemende omroepen de mogelijkheid te bieden om nieuwe creatieve ideeën te verkennen, om met een kleinere delegatie voor 2021 te reizen en de technische lasten voor het organiserende land te verminderen. Het stelt songwriters en producers ook in staat om hun werk zo dicht mogelijk bij hun originele compositie te presenteren en, belangrijker nog, zorgt ervoor dat de wedstrijd met de tijd meegaat.

Opgenomen backing vocals optioneel

Het gebruik van opgenomen achtergrondzang is geheel optioneel. Elke delegatie kan ervoor kiezen om achtergrondzangers te gebruiken, zowel op het podium als daarbuiten. Een combinatie van live en opgenomen achtergrondzang is ook toegestaan. Alle leadzang moet nog steeds live uitgevoerd worden op het podium.

Garantie dat er een songfestival komt in 2021

De EBU heeft de regels aangepast zodat er – indien dit nodig is – snel wijzigingen aangebracht kunnen worden in het format van het Eurovisiesongfestival. Zo kan er nog steeds een songfestival worden gehouden, ook al zijn er eventuele wereldwijde beperkingen. De oude regels lieten dit niet toe. Het doel is nog steeds om een feest te houden in een bomvolle arena met fans en delegaties.

Backing-vocals van tevoren opnemen

Dit punt wordt door diverse songfestivalmedia eruit gepikt. In eerdere edities van het Eurovisiesongfestival moesten alle vocalen tijdens het liedjesfestijn live op het podium worden uitgevoerd door de zanger en door eventuele optionele achtergrondzangers. Terwijl de leadzanger en eventuele begeleidende vocale ondersteuning (Lead Dubs) nog steeds live op het podium moeten optreden, geeft de EBU de omroepen nu de mogelijkheid om achtergrondzang vooraf op te nemen. Zo kan er – in het geval van geldende noodmaatregelen – met een kleinere groep worden afgereisd naar het songfestival. De regels zijn voor één proefjaar en worden herzien na het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam.

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

Plaats een reactie