Gokken op het songfestival, hoe werkt dat?

https://www.superbigwin.nu/

Het songfestivalseizoen barst pas volgend jaar weer los, maar op de achtergrond zijn de bookmakers al bezig met de voorbereiding. Iedereen kent wel de bekende lijsten met wie er dit jaar het songfestival gaan winnen. Deze zijn gebaseerd op de lijsten van de bookmakers. Het seizoen voor 2021 beloofd een heel bijzonder jaar te worden. Er zijn namelijk – voor het eerste in de geschiedenis van het liedjesfestijn – enorm veel artiesten van het jaar daarvoor doorgeschoven naar het nieuwe jaar. Dit wegens het afgelasten van het Songfestival in 2020, wegens COVID-19. Een aantal artiesten zijn al zo bekend geworden bij de songfestivalfans, dat dit jaar misschien wel het beste jaar is om een gokje te wagen? Hoe werkt dat precies?

Hoe werken odds?

Je hoort de term ‘odds’ vaak vallen. Dit heeft alles te maken met een kansberekening. Deze berekeninngen worden door de bookmakers gemaakt. Bij het inzetten op het Songfestival in Nederland en België heb je te maken met odds. Volgens de gokexperts van Superbigwin.nu houden deze termen het volgende in:

  • Lage odds – Deze uitkomst is waarschijnlijker
  • Hoge odds – Hoe hoger de odd, des te onwaarschijnlijker deze uitkomst is

Een voorbeeld van odds

Nederland stuurde in 2019 Jeangu Macrooy in. Na zijn bekendmaking reageerden de bookmakers hier niet echt goed op. Na het bekendmaken van zijn nummer, stond hij uiteindelijk in de top 10 met een gemiddelde odd van 21. Zet je in op Jeangu als winnaar en hij had gewonnen, zou je 21 keer je inzet terugkrijgen. Leg je bijvoorbeeld €5,00 in, dan krijg je er €105 voor terug. Mooie winst! De topfavoriet in 2019 was Victoria, die met haar prachtige Tears Getting Sober op één stond. Zij kreeg een gemiddelde odd van 5. Bij elke euro die je op haar in had gezet, kreeg je bij winst 5 euro terug. Het minder goed beoordeeld Voda van Slovenië kreeg zelfs een odd van meer dan 300. Bij winst krijg je dus per ingelegde euro er driehonderd terug. In dit geval geldt dan ook echt: Hoe hoger de odd, des te onwaarschijnlijker deze uitkomst is.

De gouden regel

Hier gaat de gouden regel op:

  • Hoe lager de kansen voor een deelnemer, hoe minder geld je wint.
  • Hoe hoger de odds voor een deelnemer, hoe meer geld je wint

Waarom zijn er steeds andere odds?

De odds en favorieten voor de winst van het liedjesfestijn veranderd soms elke minuut. Naar mate het festival dichterbij komt, is dit soms nog vaker. Dit heeft te maken met vier belangrijke factoren:

Geld en bookmakers

Bookmakers bieden weddenschappen aan op het eurovisiesongfestival omdat ze er geld mee willen verdienen. Ze doen er absoluut alles aan om geen geld te verliezen met verkeerde odds. Zo analyseren de bookmakers constant welke deelnemers favoriet zijn in de media, maar ook op welke deelnemers het meeste geld wordt ingezet. In veel gevallen gebeurt dit zelfs volledig automatisch! Als er namelijk veel klanten bij de bookmakers inzetten op de winst van een bepaalde persoon, is dit voor de bookmakers een hint dat het als een goede gok wordt gezien. De kans dat het nummer hoog gaat eindigen is dan hoger. De odd zal automatisch omlaag gaan, zodat de bookmakers hier niet te veel geld mee verliezen.

Het Lemming-effect

Bookmakers kijken goed naar de concurrenten. Als bijvoorbeeld de odd van Nederland bij Bookmaker A omlaag gaat, betekent dit dat er bij dat bedrijf veel mensen Nederland als favoriet zien. Bookmaker B zal dan automatisch zijn odd ook omlaag doen. Misschien dat de concurrent namelijk een soort van voorkennis heeft of anticipeert op nieuws dat nog uit moet komen. Ze houden elkaar in ieder geval erg goed in de gaten.

Historische statistieken

Bookmakers zullen landen die vaker succes hebben gehad in het verleden automatisch hoger inschatten. Zo doen landen zoals Zweden, Rusland en tegenwoordig ook Nederland het vrij goed op het ESF. Deze landen worden iets hoger ingeschat – zonder dat er een deelnemer of nummer uit is – dan bijvoorbeeld Slovenië en Georgië. Statistisch gezien heeft bijvoorbeeld Zweden vaker gewonnen dan Zweden. Vandaar dat de odd lager is van de populaire landen. Zet je in op Georgië en je wint? Dan win je vaak – naar verhouding – meer geld dan een inzet op Zweden.

Artiest en nummer zelf

Er wordt voor het bepalen van de odds ook gekeken naar de kwaliteit van het nummer en de artiest. Zo zal een artiest die al bekendheid heeft, het vaak beter doen op het festival. Dit zag je bijvoorbeeld in 2019 goed bij de act uit Rusland. Zij waren al zó onwijs populair dat niemand – ook niet de bookmakers – er omheen konden.  

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.