Georgië songfestival 2021: Tornike Kipiani. Alles wat je moet weten!

Tornike Georgie songfestival 2022

Eind 2019 won de Georgische zanger Tornike Kipiani het televisieprogramma Sakartvelos Varskvlavi . Dit is in Georgië meteen de preselectie voor het songfestival. Wegens het coronavirus werd de editie van het Songfestival afgezegd, maar Tornikie werd door de omroep gevraagd voor het Songfestival 2021.. Kipiani werd bekend dankzij zijn deelname aan het eerste deel van de Georgische X Factor. Een aantal jaar geleden wilde hij ook al meedoen aan het Eurovisiesongfestival, maar strandde hij tijdens de voorselectie. Lees hier alles over de inzending van Georgië aan het Songfestival 2021 in Rotterdam. Het lied van Georgië op het ESF 20201 wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

Wie is Tornike Kipiani, de inzending van Georgië aan het Songfestival 2021?

Tornike Kipiani, ook wel Kipo genoemd,  is een Georgische zanger geboren in Tbilisi op 11 december 1987. Hij werd in eigen land bekend dankzij zijn deelname aan het eerste seizoen van de Georgische X Factor. Eerder in 2017 deed hij al mee aan de voorronde in eigen land voor het Eurovisiesongfestival met het lied You Are My Sunshine. Dit echter zonder succes. Tijdens de pre-selectie werd zanger Tako Gatsjetsjiladze gekozen met het nummer Keep the faith. Het Engelstalige nummer zou uiteindelijk al stranden in de halve finale.

Georgië Idol / Pop Idol deelname in 2019

Eind 2019 nam hij deel aan het televisieprogramma genaamd Sakartvelos Varskvlavi. Dit wordt gezien als de Georgische versie van Pop Idol. Dit televisieprogramma wordt ook gehouden als preselectie voor het Songfestival. Tornike won het programma en komt daarom voor Georgië uit op het Songfestival 2020 in Rotterdam.

Georgië op het songfestival in het verleden

Georgië is sinds de editie in 2007 deelnemer aan het songfestival. In 2006 waren er al plannen voor een deelname, maar wegens financiële redenen moest het land afzeggen. In 2007 was het voor lange tijd nog onzeker of het land mee kon doen, want de organisatie beperkte het festival tot een maximum van 40 inzendingen. Uiteindelijk mocht het land toch meedoen en overleefde het met de Georgische zangeres Sopho Chalvasji de halve finale en werd het twaalfde in de Grand Final. Het land deed mee in 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en ook tijdens de komende editie in 2020 is het land present met Tornike Kipiani. In 2008 en 2010 werd het land 9e in de grote finale. Dit is de beste notering van Georgië op het Songfestival.

In 2021 een ander nummer

Veelgestelde vragen over Georgië op het songfestival en de inzending van 2021

Een aantal vragen beantwoord

?Hoe is Tornike Kipiani gekozen?

Hij werd gekozen middels een nationale selectie. Dit verliep via het nationale televisieprogramma Sakartvelos Varskvlavi, een soort Georgische Idols. Hij won het programma met 33,82% van de stemmen. Ook werd hij bij elke liveshow, behalve de eerste week, door het thuispubliek als nummer 1 gekozen. Zangeres Barbara Samkharadze eindigde op de tweede plaats met 31 procent van de stemmen. In 2021 werd hij gewoon gevraagd, omdat zijn deelname in 2020 niet door kon gaan.

?Wat voor beroep oefende Tornike uit voor zijn zangcarrière?

Tornike is van origine opgeleid als architect. Als kind kreeg hij van zijn ouders een viool, maar uiteindelijk werd hij verliefd op de gitaar.

♐Wat is het sterrenbeeld van Tornike?

Tornike is geboren op 11 december en is een boogschutter.

Credits hoofdafbeelding: GPB

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.