Column 4: De organisatie van het Songfestival 2020 doet het goed. (5 complimenten)

Het geven van kritiek is zoveel makkelijker dan het geven van complimenten. Zeuren en klagen gaat vaak vanzelf. Let maar eens goed op als je met iemand praat. Hoeveel procent van een gesprek bestaat uit negativiteit en roddels? Houdit een week lang bij tijdens elk gesprek en je verbaast je aan het einde van de week hoeveel negativiteit er heeft geheerst. Ik klaag ook graag. Zo wilde ik liever een slechte artiest insturen voor het Songfestival 2020, omdat ik wéér winnen een te grote kostenpost vind. Met Jeangu Macrooy stuurt de organisatie echter een topartiest in. Ik kende hem half (als Judas), maar ben nu om. Wát een geweldige artiesten heeft Nederland toch!

Aan de hand van vijf welgemeende complimenten wil ik de organisatie eens in het zonnetje zetten.

Nederlandse artiesten zijn van wereldklasse – Compliment 1

Ook Eric van Tijn, de grote muziekbaas van het songfestival in Nederland, is het met mij eens. Nederland heeft geweldige artiesten. Tijdens Op1 gaf Van Tijn aan dat er geen internationale artiesten op een uitnodiging hoeven te wachten. Nederlandse artiesten zijn gewoon van wereldniveau, aldus Van Tijn.

Rotterdamse minima en vrijwilligers gratis kaartjes – Compliment 2

“Pleurt op met je Songfestival”, “We zitten in Rotterdam echt niet op deze ellende te wachten” en “HAHA, jullie raken die gratis kaarten niet eens kwijt”. Oké, misschien is die laatste quote van mij. Toch is het enorm bewonderenswaardig dat Rotterdamse D66 wethouder Kasmi zich hard heeft gemaakt voor gratis kaartjes voor Rotterdammers die een centje minder te hebben besteden. Ook een enorm compliment naar de organisatie dat zij dit hebben doorgezet. ,Fantastisch dat Rotterdam dit voor elkaar heeft gekregen.’’, aldus een dolblije Rotterdammer aan het AD.

Een toegankelijk festival – Compliment 3

Op 24 januari plaatste de organisatie via Songfestival.nl een blog met als titel: “Dit doen we om het Eurovisie Songfestival 2020 zo toegankelijk mogelijk te maken”. De meeste media lijken dit niet echt interessant te vinden en het nieuws wordt niet echt opgepakt. Zij hebben het liever over ruzie onder muzikanten en zeuren in 150 woorden dat musici de sluitpost zijn van het liedjesfestijn. Gelukkig zijn er ook belangrijke media die het wel oppikken (Ja NOS, dit is een compliment naar jullie). Het nieuws over de focus op toegankelijkheid juich ik toe. Een korte – zeker niet volledige – opsomming:

  • Ondertiteling, gebarentaal en signdancers (zie video onder de opsomming) voor mensen met een auditieve beperking
  • Audiodescriptie live tijdens de uitzending en radioverslag via NPO Radio 2
  • Er wordt rekening gehouden met mensen met een fysieke beperking die tijdens de show aanwezig zijn.
  • Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met mensen met een visuele beperking en mensen met een sensitieve beperking.

Mobiele chillplekken

Vandaag ontvingen wij in onze inbox een bericht van iemand die Chillplekken maakt voor tijdens evenementen. Dit zijn speciale afgeschermde plekken waar er even geen (of minder) prikkels zijn. Ik heb de maker doorgestuurd naar de organisatie met een aantal gegevens. Ideaal voor bijvoorbeeld gezinnen die het Songfestival willen bezoeken, maar waarvan er één persoon last heeft van teveel prikkels. Dan is een mobiele prikkelarme ruimte dé oplossing, toch? Mochten jullie nog geen bericht hebben gehad van de bedenker/maker, dan kunnen wij de gegevens doorsturen (mocht iemand van de organisatie dit lezen, neem gerust contact op!).

Jong talent een kans bieden – Compliment 4

Natuurlijk heeft de organisatie een budget om een internationale topartiest aan te trekken, maar in plaats daarvan geeft het jong talent een kans. Tijdens de vlaggenparade krijgt de 15-jarige DJ Pieter Gabriel de kans om te schitteren. Samen met Van Tijn gaat hij een nummer maken tijdens de parade. Jong Nederlands talent een kans geven. Een enorm compliment.

DJ Pieter Gabriel

Sietse Bakker, de grote baas staat open voor ideeën – Compliment 5

Sietse Bakker is de Executive Producer Event Eurovision Song Contest 2020, aldus zijn Twitter bio. Hij is zeer actief op Twitter en staat ook open voor ideeën. In een wereld waar grote bazen vaak nog onbereikbaar zijn, is het lijntje naar Sietse Bakker kort. Top! Overigens een geweldig idee van Gert Jan, maar dat is iets voor een volgende column.

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Songfestivalnieuws.nl bestaat uit twee enthousiaste fans van het Eurovisiesongfestival. Samen met meerdere gastschrijvers en columnisten houden zij je op de hoogte van alles wat met het songfestival te maken heeft.

2 gedachten over “Column 4: De organisatie van het Songfestival 2020 doet het goed. (5 complimenten)”

  1. muziek kan mensen samen brengen en gelukkig maken.
    wie kunnen dat beter , dan andre rieu en de josti band . denk hier eens serieus over na

Reacties zijn gesloten.